Wiosenny omlet – jajka jako afrodyzjak

Jajka jako afrodyzjak – Kuchnia Pełna Seksu – blog erotyczny

Jajka są jednym z najpopularniejszych pokarmów na świecie. Jadane na słono, słodko, pikantnie, jako główny składnik i dodatek do potraw: obiadów, śniadań, kolacji, deserów, ciast i chyba wszystkiego :) Oprócz tego robi się z nich kosmetyki, a w niektórych rejonach świata stosuje w leczeniu przeróżnych chorób. Jednym słowem są wszechstronnie wykorzystywane.

Od dawien dawna jajka były symbolem nowego życia, odrodzenia – obecne w wielu religiach i wierzeniach.

To bogate źródło białka i miłosnych witamin z grupy B. Surowe żółtka zawierają proteiny, minerały i tłuszcze, które podobno bezpośrednio dostają się do krwiobiegu i od razu wpływają na libido – męskie. Witaminy B z kolei wyrównują hormony i zmniejszają stres.

Ogromną rolę jajka odgrywają w miłosnej kuchni arabskiej i francuskiej. Za bardzo smaczny i skuteczny uchodzi nektar robiony z przepiórczych jaj i miodu. Przepiórcze jaja są zdecydowanie najsilniej działającym afrodyzjakiem. Aby jednak spełniły swoją rolę należy je spożywać regularnie w określonych ilościach. Jak głosi legenda Don Juan jadał omlety z 12 jaj, choć podobno najlepiej działają jajka lekko ścięte, albo całkiem surowe.

Według starożytnych wierzeń świetnym afrodyzjakiem były też jaja… żółwie. Na wzmocnienie potencji serwuje się je głównie w państwach Ameryki Środkowej.

Jedno jest pewne – z jajek przyrządzicie wspaniały deser i użyjecie ich by przygotować pożywne śniadanie po miłosnej nocy. Najpopularniejsze są jajka kurze, ale polecam też spróbowanie jajek przepiórczych, kaczych czy strusich.

Dziś za to przygotuję dla Was lekkie, wiosenne śniadanie. Ja nie wyobrażam sobie śniadań bez jajka. A jeśli jeszcze takie śniadanie przyniesiecie swoim kochankom do łóżka – ich serca będą Wasze ;)

Źródła:

Kuchnia erotyczna, Barbara Jakimowicz-Klein

http://kobieta.wp.pl/najdziwniejsze-afrodyzjaki-swiata-5983131237598337g/9

Wiosenny omlet z twarożkiem i ziołami – przepis dla jednej osoby

Składniki:

♥ 3 jajka

♥ 2 łyżki twarożku

♥ posiekane zioła: szczypiorek, koperek, mięta, rozmaryn, bazylia

♥ masło

Wykonanie:

Na gorącej patelni rozgrzać masło, uważając, aby się nie przypaliło. Jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku, i energicznie ubić, aby żółtka połączyły się z białkami. Roztrzepane jajka wlać na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu podważać brzegi omletu, żeby nieścięte jajka mogły spłynąć na dno. Omlet zdjąć z ognia, gdy jego wierz będzie nie do końca ścięty. W misecznce połączyć twarożek z ziołami, doprawić solą i pieprzem, i porządnie wymieszać. Powstałą masą posmarować omlet i zwinąć w rulon. Można pokroić na mniejsze kawałki. Podawać jeszcze ciepły, choć na zimno też jest całkiem smaczny. Prosta i ożywcza – dzięki ziołom – potrawa na pewno da Wam siły do… ;) Smacznego :)

autorka: Kuchnia Pełna Seksu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przeczytaj również:

Kuchnia Pełna Seksu – dziczyzna jako afrodyzjak

Anyż i kardamon – zapach i smak świąt

Brzoskwinie w winie – alkohol w służbie miłości

Ostrygi i małże – afrodyzjaki


Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz że jeszcze komuś może się przydać?  

BĘDZIE NAM BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • polajkujesz go albo udostępnisz na swoim profilu na Facebooku,
  • dasz nam o tym znać komentarzem,
  • zaobserwujesz/polubisz nasz funpage, żeby być ze wszystkim na bieżąco.

Dodaj komentarz